Cuma, Kasım 12, 2010

İlkbaharda Bahçe Bakımı Yapmak

Bahçe bakımına yaz gelmeden ilkbaharda başlamak bahçeniz ve ve yetiştireceğiniz sebzeler için oldukça verimli olacaktır. Gübre kullanımı , bitki bakımı ve bahçe temizliği konularında tüm yappmanız gerekenleri açıklamaya çalıştık. UMarım aşşağıdaki bilgilerle özlediğiniz bahçeye kavuşacaksınız.
Bahçe
Bahçe
Çiçek vermeyi kesen ağaççıklar ve yeniden çiçek veren gülfidanları budanmalıdır. Ayın sonuna doğru lüksürlerin ilk budamaları yapılmalıdır. Yeniden düzenlenecek da alanlar da bellenmelidir.
Camlı bölmelerde yıllık otsu bitkiler ekilir; floks, mavi sukeneviri, petunya, hintgülü, menekşe, zinya, aslanağzı,vb. Özel bir ekme bölümü yoksa bu işlem Nisan ayında yapılmalıdır. Çim alanlarda kış gübrelemesi önceki aylarda yapılmadıysa bu ay yapılmalıdır.

Bahçe Bakımı
Bahçe Bakımı
Kış aylarında bitkileri korumak için toprağa serilen saman, turba, bitki yaprağı, vb.’den oluşan örtüler son kez yenilenmelidir. Sonbaharda ya da kış boyunca tohum olarak ekilen bitkilerin yerlerine dikilmesine de Mart ayında başlanır. Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerlerdeki bağlar, bağlantı yerleri elden geçirilir. Ayın sonuna doğru sardunyaların ve öbür çok yıllık bitkilerin saksıları bol gübreli yeni çürük toprağı kullanılarak değiştirilir. Bitkiler don olayından zarar görmüşlerse yenilenirler. Morsalkım bitkisi budanır. Mart ayında fazla nemini kaybetmeye başlayan toprağın tava gelmesi ile üzerinde her türlü derin işleme veya çapa işlemi yapılabilir. Bitkilerin yıllık gübre ihtiyacının ilk yarısı bu dönemden itibaren Nisan sonuna kadar verilmelidir. Kullanılacak organik gübrenin yanında metrekareye 30 gr. gelecek şekilde yapay kompoze gübrenin toprağa saçılıp hafif bir çapa ile toprakla karışmasını sağlamak ve sulamak, verilecek organik gübrenin besince takviye edilmesi açısından faydalı olacaktır.
Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: