Pazartesi, Ağustos 17, 2015

Konya Ovasında Muz Yetişir Mi?

Konya ilinde muz yetiştirmek isteyen kişiler için bu yazı oldukça faydalı olacaktır. Detaylı bilgi almak için yazının en altında bulunan linkler sayesinde ulaşabilirsiniz.

Konya’da muz üretim deyince herkesin aklına “sera” gelecektir. Zaten öyle olmuş. Ama burada büyük bir akıl ve zekâ örneği var. 

Çumra şeker entegre tesislerinde pancardan şeker üretilirken 55°C sıcaklığında su kullanılıyor. Bu sıcak su soğuması için borularla soğutma kulelerine aktarılıyor.
İşte burada kafayı çalıştırmışlar:
Su boruları sera içinden geçirilerek sera içinin ısındırılması sağlanıyor. Sera hamam gibi ısınıyor. Böylece de sıcak gerektiren bitkilere bedavadan ısıtma sistemi sağlanmış olunuyor.

Söz konusu serada bazı sebzeler organik usulle yetiştirilip satışa sunulurken, başka hangi bitkileri de yetiştirebiliriz diye araştırma yapmışlar. Muz üzerindeki deneme oldukça iyi sonuç vermiş.

Bu seranın şeker tarihinde bir örneği yokmuş. Tamamen organik ürünler yetiştirildiği, çiçeklerdeki dölleme işinin arılara yaptırıldığı ve enerji maliyetinin sıfır noktasında olduğu belirtiliyor.

Kaynak ve daha ayrıntılı bilgi için:

Latest
Next Post

About Author

0 yorum: