Pazartesi, Ağustos 17, 2015

Kökten Çürüyen Saksı Çiçekleri Nasıl Kurturulur?

Bu yazımızda bir çok kişinin sıkıntı yaşadığı ama çözüm bulmakta sıkıntı duyduğu kökten çürümeye başlayan saksı çiçeklerinin nasıl kurtulma olayını ele alacağız. Kaynak olarak bitkivecicek.com sitesinden faydalanacağız.

Önce, hastalığın sebeplerine bakalım. Niçin kökler çürüyor?

1- En büyük sebep suyu iyi süzdürmeyen, kökleri havasız bırakan ağır ve sıkı topraklardır.

2- Gerekmediği halde düzenli sulama.

3- Güneşsizlik. Güneşin mor ötesi (ultraviyole) ışınları pek çok zararlı mikroorganizmaları öldürür.

4- Parayla aldığımız özel karışım topraklar ile gereksiz yere besin kullanmak. Özel toprak alacaksanız en güvenilir markalardan alın (her yerde ucuza satılanlar bilgisiz insanların yaptığı zararlı kompostlardır). Besini ise sadece gelişim dönemlerinde çok az kullanın. 

İkinci olarak, kök çürümelerine karşı alınacak önlemler

1- Ne tür bitki olursa olsun suyu çok iyi süzdüren toprakta yetiştirmek şart. Hangi bitki nasıl ne derecede süzek ne derece havadar toprak ister, burada listelemek uzun iş. Hangi bitkileri yetiştiriyorsanız araştırmalı ve en uygun toprak karışımını sağlamalısınız. Burada kısaca ev, ofis gibi kapalı yerlerde yetiştirilen çiçeklerin topraklarına 1/5 oranında ponza taşı karıştırmanın çok faydalı olduğunu söylemeliyim.
2- Gereğinden fazla sıklıkta sulamak, saksının altından su emdirmek son derece sakıncalı bir sulama şeklidir. Kim tavsiye ederse etsin bunu bırakın. Çoğu süs bitkileri hem gevşek ve havadar, hem yeterince nemli ama “suya doymamış” toprakları sever. Sık sulanması gerekenler de aynen böyledir. Toprak hafifçe kuruyunca bolca sulanmalı ama saksının alt deliğinden çıkan suyu toprak geri emmemeli.
3- Ayda en az bir kere toprağın üst yüzeyinin yarıya yakın kurumasını beklemeli sonra iyice kabartmalı ve güneşte bekletmelisiniz. Her on dakikada bir toprağı yeniden eşeleyerek karıştırın güneşlendirin. en az 20 dakika güneşte bekletin.
4- Her gördüğünüz poşet topraklardan almayın, ya en güvenilir sağlam markalardan alın ya da » şu yazımdaki mükemmel karışım tavsiyeme göre toprağı kendiniz hazırlayın.

Kökler çürüyünce dalların kurtarılması

Bu hastalık sardunyalarda, mum çiçeğinde, Afrika menekşesinde, minyatür gülde ve kaktüslerde, dracaena türlerinde ve yucca‘da daha sık görülüyor.

Kökleri çürümüş çiçeklerinizi en basit yoldan nasıl kurtarırsınız birkaç yol:

1- Çürümenin ulaşmadığı en sağlıklı dal veya dallar kesilir ve başka yerlere dikilir. İlk haftalarda az sulanır ki köklenme sağlıklı olsun. Succulent türleri dikmeden önce bitki türüne göre bir günden beş güne kadar açıkta bekleterek kesilen yerin iyice kurumasını kabuk bağlamasını bekleyin.

2-Afrika menekşesi, paşa kılıcı vb. bitkiler yapraklarıyla çoğaltılabilir, (ilgili yazıya bakın: » Yaprak Çeliği) bunu her meraklısı bilir. Yeni bireyler üreterek yedeklerini alın.

3- Minyatür Gül (Salon gülü) ise yeşil ince dallarının başka yere özellikle ilkbahar aylarında dikilmesiyle kolaylıkla çoğaltılabiliyor. Bunu da birkaç saksı yaparak elinizin altında yedeklerinin bulunmasını sağlayabilirsiniz.

4- Saksıya toprak koymadan önce en alt kısma odun kömürü parçaları koymak çürümeleri büyük ölçüde engeller. Toprağa gerçek torf karıştırmak da aynı etkiyi sağlar (gerçek torf yurdumuzda bulunmaz, ayrıca kompost topraklara bizde yanlış olarak torf derler bunu bilin).

Son olarak, kök çürümelerine en büyük etkenin köklerin havasız kalması olduğunu tekrar söylüyorum. Toprağa 1/4 oranında ponza taşı karıştırmalısınız. Bulamazsanız kalın rendelenmiş strafor (beyaz köpük) de olur.

Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: