Pazartesi, Ağustos 17, 2015

Organik Çay Rize Çayı Hakkında

Rize Çayı özelliğine sahip bir başka çayı da Gürcistan çay üretmesini durdurmak üzereymiş. Böyle bir durum gerçekleşirse Türkiye ve Karadeniz'de üstüne düşeni yani çay üreticileri de üstüne düşeni yaparsa Rize Çayı organik olma özelliklerini de tamamlarsa dünyanın belki de tek organik çayı olma unvanını kazanmış olur. Bu sayede de çay ihracatını arttırmış oluruz.

Rize Çayı'nı organik yapabilmek için en önemli hususların başında suni gübre kullanmamak geliyor bunun için de yapılması gereken çay üreticilerini bu konuda bilinçlendirmek ve eğitim vermek gerekir.



Konu açılmışken çay üretiminin Rize ekolojisine olan etkileri

Belki bilimsel değil, çünkü bunları bana Rizeli bazı yaşlılar anlatmıştı:
“Eskiden Rize ormanlık bir bölgeydi. Çok kuş çeşidi vardı. Çok böcek çeşidi vardı. Sıtma hastalığı yapan büyük sivri sinekler vardı. Sonra her yerde çay yetiştirilmeye başlandı. Bölgede şimdi hava eskiye göre çok daha fazla nemli. Çünkü çaylar bütün toprak yüzeyini sıkı sıkı kapatıyor. Eskiden hoş esintiler vardı. Rüzgar eserdi buranın havası çok güzeldi. Şimdi yazları boğucu bir nemlilik oluyor. Sıcak insanı fazla rahatsız ediyor.
Çayların üzerlerine serpilen suni gübreler akıp gidiyor derelere karışıyor. Sivrisinek türlerinden çoğu yok olmuş durumda. Böcekler azaldı kuşlar azaldı.”

Çay üreticilerinin yıllar geçtikçe artan maddi sorunları

Bundan belki 40 yıl önce iyi gelir elde edebiliyor ve İstanbul’dan ev, hatta apartman satın alabiliyorlardı. Şimdi ise çaydan elde ettikleri gelir mutfak masraflarına ancak yetebiliyor. Sebeplerini tam bilemiyorum. Bilenler aşağıya yorum yazabilir. Belki çay alanlarının sahibi aileler genişleyip büyürken aile başına düşen çay üretim alanları paylaşmalar sonucu bölüne bölüne küçülüyordur. Belki devlet eskisi kadar iyi para ödemiyordur.

Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: