Cuma, Kasım 12, 2010

Lale ( Tulip ) Yetiştirmek ve Püf Noktaları

Güzelliğiyle yüzyıllardır insanları cezbeden lale yi duymayanınız yoktur. Osmanlıda bir devre ismini veren bu çiçeği gelin yakından tanıyalım. Beslemeyi düşünüyorsak uyarıları dikkate alalım ve bu nadide çiçeğin ömrünü uzatmayı başarabilelim.
Lale
Lale
Bir devre adını veren bir çok sanat dalının değişmez motifi olan lale aynı zamanda milli çiçeklerimizdendir. Ne yazık ki bu zarif çiçeği park ve bahçelerde eskisi kadar sık göremiyoruz.
Lale bahçede olduğu kadar saksılarda da yetiştirilebilir. Farklı zamanlarda açan yüzlerce çeşidiyle Mart’tan Mayıs sonuna kadar göz zevkimizi okşayan çiçeklerini eksik etmez.

Lale soğanları mümkün olduğu kadar geç dikilmelidir. Soğanları çeşidin çok olduğu Eylül- Ekim aylarında satın alın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kasım sonlarında toprağa dikin.
Tulip
Tulip
Soğanlar 15 cm derinlik ve 10-15 cm aralıklarla dikilir. İyi işlenmiş bahçe toprağı ve bol güneş ister. Düzenli sıralar halinde olabileceği gibi soğanları toprağa serpip oldukları yere dikerek tabii bir manzara da elde edebilirsiniz. Özellikle çim alanlarda böylesi göze daha hoş görünür. Yalnız ilkbaharda lalelerin yaprakları kahverengileşmeden biçilmemelidir. Çiçekleri geçtikten sonra laleler sulanıp arada sıvı gübreyle beslenirse soğanı kuvvetlenir ve ertesi yıl tekrar açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.
Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: