Cuma, Kasım 12, 2010

Bahçemize Süs Havuzu Yapalım

Süs Havuzu ve Yapımı

Geniş bir bahçemiz varsa ve bu bahçeyi çiçeklerle güzelleştirmişse bundan sonra olmazsa olmaz bir süs havuzudur. Ücretli olarak yaptırmak oldukça pahalı olacağından bunu kendi imkanlarımızla yapabiliriz.Malzemelerimizi aldıktan sonra zevkli bir uğraş sonucunda havuzumuzu yapabilir ve karşısında çayımızı keyifle yudumlayabiliriz.



Havuz Yapımı

ilk önce yapacağınız yer ağaç altı olmamasına dikkat ediniz ki sonbaharda yapraklar kirletmesin ben 250 en 290 boy 1 metrede derinlik olarak kazdım. Ama sizler ben gibi ölçülere sadık kalmayınız girinti ve çıkıntılı bir şekilde kazarsanız birde derinlik kat kat olursa su bitkilerini yerleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır örnek resimdeki gibi...
ben ise kazıp hazırladığım çukurun içini 120 ytl ye aldığım EPDM ile kapladım kenarlarını toprakla örttüm su dolduğunda kaymaması içinde biraz toprak altında pay bıraktım yalnız içinin payını çok iyi döşemelisiniz ki su dolduğunda tabana destekli köşeler tam oturmuş olsun suyun ağırlığından yırtılmalara sebep olmasın .

Evet su doldurulmaya müsait hale geldi yalnız tabanda kum vede taş bırakmayınız yada tabana bir kilim yada battaniye seriniz ki ağaç kökleri veya tas kum bir müddet sonra içine girip temizlemek istediğiniz de bastığınız yerleri yırtıp delmesin diye.


evet suyunu doldurduk içine nilüfer su zambağı gibi su ürünlerini de yerleştirdiniz kenarların biraz daha göze hitap etmesi için kayalarla mermer parçaları ile dekor veriniz ve artık havuz çevresini zevkinize ve imkanlarınıza göre çim vede çiçeklendiriniz Benim havuzum sonbaharda yapıldı benimki de daha kenarlar çiçeklenmedi sonbahar olunca çiçek mevsimi olmadığından ekemedim inşaallah son bitmiş halini de sizlerle paylaşacağım şu an havuzumda bir nilüferim sus zambağım vede balıklarım var birde hazanın korktuğu sevmediği istakoz içine bir devridaim motoru koydum ki hem canlılar oksijeni alsın hemde havuzun suyu yosunlanmasın diye.



Kesilmiş Çiçek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Kesilmiş Çiçek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır
Çiçek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Hediye olarak gelen yada aldığımız canlı çiçeklerin bakımını yaparak ömrünü uzatmamız mümkündür. Önemli olan çiçek bakımında doğru yöntemler kullanmaktır. Önereceğim yöntemleri kullanarak sizde çiçeklerinizin ömrünü uzatabilir ve uzun süre odanıza renk vermesini sağlayabilirsiniz.
Kesme Çiçek
Kesme Çiçek
1- Çiçekler Gelir Gelmez – Metal olmayan bir vazoya yerleştirene kadar çiçeklerinizi serin bir yerde tutunuz.
- Buketin tüm kağıtlarını ve iplerini açınız.
- Bir kabı yaklasık 6 santim derinliğinde ılık suyla doldurunuz.
- Ciceğin köklerini suyun icine koyunuz ve kökleri keskin bir makas ya da bıcakla suyun altındayken kesiniz.

- Vazoyu ilik su ile doldurun ve eğer varsa içine çicekçiniz den temin edeceğiniz cicek vitamini atın.
- Suyun altına giren yaprakları kesin.
- Çiçeği evvela vazoya- köklerin hava almasına fırsat vermeden hızlıca geçirin.

2-Kesme Çiçeklerin Ömrünü Uzatmak İçin
- Su Seviyesini hergün kontrol ediniz.
- Çürüyen,bozulan kısımları kesiniz,temizleyiniz.Bu temizleme işini koparma ile değil kesme şeklinde yapınız.
- Su sıcaklığının 20-25 C de olmasına dikkat ediniz..
- Vazo aktarması yapılacaksa aktarma yapılacak vazo temiz su ile doldurulmalıdır.
- Koruyucu kullanıyorsanız vazoya 2 günde bir ihtiyacı kadar su ilave edin kullanmıyorsanız suyu değiştirin ve sap uçlarını günlük olarak kesin
- Vazolardaki bakterilerin önlenmesi için ve çiçeklerin daha iyi su çekebilmesi için vazoya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave ediniz.
- Vazoya gül koyuyorsak saplarını düz değilde belli bir açı ile kesmeli ve suyun içinde kesmeliyiz.
- Cam vazolar tercihimiz olmalıdır.
- Laleler fazla suda durması gereken çiçeklerdir ve vazoyu boğazına kadar su ile doldurmalıyız..
- Çok sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutunuz.Özellikle direkt güneş ışığından uzak tutunuz.

Çiçek
Çiçek

Hangi Çiçek Nerede Yetiştirilmeli

Hangi Çiçek Nerede Yetiştirilmeli
Çiçekler doğası gereği değişik ortamlarda yetişmeye elverişlidir. Bazı çiçekler güneş gören ortamlary tercih ederken bazıları gölge yerlerde daha kolay yetişmektedir. Sizde çiçek yetiştiriciliğne merak sardıysanız aşşağıdakileri mutlaka okumalısınız.
Çiçek Bahçesi
Çiçek Bahçesi
Güneş gören yerlerde
Kırmızı ve pembe sardunyalar, mavi ve pembe petunyalar, sarı kapringelblumeler, kırmızı sarmaşık sardunyalar, kokulu mavi heliotropium, küçük sarı ve beyaz papatyalar.
Yarı gölge yerlerde
Mavi veronica, kırmızı ve pembe sarmaşık sardunyalar, küpe çiçeği, mavi adaçayı, farklı pembe tonlarında begonyalar.
Gölge yerlerde
Begonyalar, Edellieschenler, küpe çiçekleri (yakın tonlarda) Tek yıllık balkon çiçeklerinin yanı sıra, ılıman bölgelere özgü çok yıllık bitkiler de gittikçe fazla rağbet görmektedir. Ancak bu tarz bitkiler için kış mevsiminde dondan korunacakları bir yer ayarlamanız gerekir.
Bahçe
Bahçe
Minik bir sebze bahçesi için
Saksıda sadece çiçek değil, bazı sebzeleri veya şifalı otları da yetiştirebilirsiniz. Tohum alırken özellikle çabuk gelişen, kısa boylu ve yere yakın bitkiler seçmeye dikkat edin.

Bahçe ve Parklardaki Süs Havuzu Modelleri

Bahçe ve Parklardaki Süs Havuzu Modelleri
Park bahçe gibi ortamlarda su sesi insanları rahatlatmaktadır. Ayrıca havuzların mimarisi insanları görsel olarakta olumlu etkilemektedir. Aşşağıda bazı süs havuzları modelleri verilmiştir. Daha önceki süs havuzu yapımı konusundan yararlanark bu havuzları yapmanız biraz olanaksız ama deneyerk değişik modeller yapabilirsiniz.
Süs Havuzu
Süs Havuzu
Süs Havuzu
Süs Havuzu

Çiçek ve Çiçeklerin Renklerindeki Anlamlar

Çiçek ve Çiçeklerin Renklerindeki Anlamlar
Çiçekler değişik anlamlar taşıdığını hepimiz duymuşuzdur. Bİr erkeğin sevgilisine verdiği bir gül erkek için olmasada bayan için değişik anlamlar taşıyabiliyor.Aşşağıda çiçeklerin anlamlarını okuyup bu konuda bilgi sahibi olmak ileride işinize yarayabilir.
Renkli Çiçekler
Renkli Çiçekler
Beyaz Gül Masumiyet
Ağlayan Gelin İsyan
Kırmızı Gül Aşk
Nilüfer Gelecek yenileme
Pembe Gül Gönlüm Senindir
Beyaz Lale Saflık Temizlik
Sarı Gül Sıcak Sevgi
Kırmızı Lale Seni Seviyorum
Beyaz Karanfil Temizlik,Saflık
Pembe Lale Anlayış
Kırmızı Karanfil Sevgi
Sarı Lale Gerginlik
Pembe Karanfil İçtenlik
Menekse Alçak Gönüllü
Sarı Karanfil Hüzün
Kamelya Magrur
Anemon Gençlik
Lilyum Güven
Beyaz Glayör Dostluk
Frezya Suçsuzluk
Kırmızı Glayör İstek
Beyaz Krizantem Sadakat
Pembe Glayör Zerafet
Kırmızı Krizantem Sessiz İstek
Sarı Glayör Kıskançlık Mor
Krizantem Burukluk
Mor Glayör İnanç
Mersedes Gülü Melankoli
Orkide Mağrur, Gururlu
Altın Kadeh Umut

Renklere Göre Çiçeklerin Dili
Pembe Renk Şefkat
Altın Sarısı Sevinç, Bolluk
Beyaz Renk Saflık Temizlik
Kırmızı Renk Aşk
Mavi Renk Yumuşak Huylu
Kahverengi Geçmiş
Yeşil Renk Ümit ve Istikbal
Siyah Renk Üzüntü
Mor Renk Dul
Gri Melankoli

Renkler
Renkler

Sağlığımıza Zarar Veren Çiçekler Çeşitleri

Sağlığımıza Zarar Veren Çiçekler Çeşitleri
Bazı çiçekler hoş görüntülerine rağmen evimizde büyütmenin olumsuzluklara yol açacağı uzmanlar tarfından açıklandı. Her çiçeğin ayrı güzelliği vardır ve odamıza renk katar ancak aşşağıdaki çiçekleri evimizde beslememiz sağlığımıza olumsuz yönde etki edebilir.
Arecapalm
Arecapalm
Saksınızdaki çiçekler, evinize güzellik ve estetik kattığını söyleyen uzmanlar, bu çiçeklerin aynı zamanda sağlığınızı olumsuz etkileyebildiğini belirtiyor.
Stanley J. Kays Üniversitesi Georgia’s Bahçecilik bölümünde görevli bir grup tarafından yürütülen araştırma, evin içinde saksılarda yetiştirilen çiçeklerin ve bitkilerin çevreye uçucu organik bileşenler saldığını ortaya çıkardı.
Çalışma süresince, araştırmacılar evde yetiştirilen Barış Çiçeği, Paşa Kılıcı, Sarkık İncir ve Areca Palm (tropik bir bitki) gibi 4 çiçek tarafından dışarı verilen uçucu organik bileşenlerin (VOCs) miktarını tespit edip ölçtüler.
Zararlı Çiçek
Zararlı Çiçek
Her bitkinin örnekleri cam bir kutunun içine yerleştirildi, kutulara temiz hava verildi ve açığa çıkan uçucu emisyonu ölçüldü. Barış Çiçeği’nde 23, Areca Palm’de 16, Sarkık İncir’de 13 ve Paşa Kılıcı’nda 12 uçucu bileşen bulundu. Bu bileşenlerden bazıları üretim safhasında çeşitli türlere uygulanan, tarım ilaçlarında bulunan maddelerdi. Diğer bileşenler ise bitkinin kendisinden değil, toprakta yaşayan mikroorganizmalardan kaynaklandığı ortaya çıktı.
Bunun yanında, uçucu organik bileşenlerden 11 tanesi bitkilerin içine konulduğu plastik saksılardan geliyor. Bunlardan birkaçının hayvanlar için olumsuz olarak etkileri olduğu biliniyor.
Şaşırtıcı bir şekilde tüm çiçek türlerindeki VOC emisyonunun gün boyunca geceden daha yüksek olduğu görüldü.

Küpe Çiçeği (Fuchsia) Yetiştirmek

Küpe Çiçeği (Fuchsia) Yetiştirmek
Geleneksel çiçeklerimizden olan Küpe çiçeği yetiştirilmesi zor bir çiçektir. Ancak evimize katacağı görsel zenginlik düşünüldüğünde küpe çiçeği için uğraşılan zamana ve katlanılan zahmete değecektir. Şimdi size Küpe çiçeği yetiştirmenin püf noktaları ve yöntemlerini anlatacağım.
Tomurcuk
Tomurcuk
Küpe çiçeği kuytu ve nisbeten gölge yerlerden hoşlanır. Suyu sever. Fide ekildiği zaman ince çubuklardan destek yapılırsa biçimli büyür. Askılı saksılara da dikilebilir. Bu durumda pek zarif bir şekilde sarkacak ve destek istemiyecektir. Havalar soğumaya başlayınca içeri alınır. Camekanlı bir balkon bitkinin kışı sağlıkla geçirmesine yetecektir. Kış sonuna doğru bitki derince budanır ve saksı değiştirilir. Çelikleri ayrı saksılara dikilerek yeni bitkiler elde edilebilir.
Küpe Çiçeği
Küpe Çiçeği
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Kış aylarında 12-15 derecede tutulmalıdır.
IŞIK: Güneşten uzak aydınlık bir yer ister.
SULAMA: İlkbahardan sonbahara kadar toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın çok az sulayın.
NEM: Yazın yapraklarına ara sıra su püskürtün.

Lale ( Tulip ) Yetiştirmek ve Püf Noktaları

Lale ( Tulip ) Yetiştirmek ve Püf Noktaları
Güzelliğiyle yüzyıllardır insanları cezbeden lale yi duymayanınız yoktur. Osmanlıda bir devre ismini veren bu çiçeği gelin yakından tanıyalım. Beslemeyi düşünüyorsak uyarıları dikkate alalım ve bu nadide çiçeğin ömrünü uzatmayı başarabilelim.
Lale
Lale
Bir devre adını veren bir çok sanat dalının değişmez motifi olan lale aynı zamanda milli çiçeklerimizdendir. Ne yazık ki bu zarif çiçeği park ve bahçelerde eskisi kadar sık göremiyoruz.
Lale bahçede olduğu kadar saksılarda da yetiştirilebilir. Farklı zamanlarda açan yüzlerce çeşidiyle Mart’tan Mayıs sonuna kadar göz zevkimizi okşayan çiçeklerini eksik etmez.

Lale soğanları mümkün olduğu kadar geç dikilmelidir. Soğanları çeşidin çok olduğu Eylül- Ekim aylarında satın alın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kasım sonlarında toprağa dikin.
Tulip
Tulip
Soğanlar 15 cm derinlik ve 10-15 cm aralıklarla dikilir. İyi işlenmiş bahçe toprağı ve bol güneş ister. Düzenli sıralar halinde olabileceği gibi soğanları toprağa serpip oldukları yere dikerek tabii bir manzara da elde edebilirsiniz. Özellikle çim alanlarda böylesi göze daha hoş görünür. Yalnız ilkbaharda lalelerin yaprakları kahverengileşmeden biçilmemelidir. Çiçekleri geçtikten sonra laleler sulanıp arada sıvı gübreyle beslenirse soğanı kuvvetlenir ve ertesi yıl tekrar açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.

Bambu Ağacı Yetiştirmek

Bambu Ağacı Yetiştirmek
Bambu ağacını evimizde yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir. Ayrıca her çiçeğin yetiştirilmesinde ayrı yöntemler bulunduğundan bambu çiçeği içinde bazı özel yöntemler vardır. Sıraladığımız yöntemleri uygulayarak bambu çiçeğinizin bakımını yapabilir ve daha çok bambu yetiştirebilirsiniz.
Bambu
Bambu
İsmi lucky bamboo (şans bambusu) olarakta bilinir.
Fazla ışık almayan aydınlık biryer seçilmeli bambunun boyuna göre bir saksıya dikilmeli. Saksının su kabı genişçe yada çok derin olmalı. Toprağı taşsız toprak olmalı.
Bambu satın alınıp saksısına dikildikten sonra saksının pozisyonu değiştirilmeden bakım yapılmalı. Yaz ve Kış Saksının su kabında devamlı olarak su bulundurulmalı. (Japon şemsiyesi gibi). Ortamın sıcaklığına göre su verilmeli. Şebeke suyu kullanılacaksa 2 gün bekletilmeli (Klor kireç pas tortu vs.). Ortam sıcaklığı 18 derecenin altında bakılmamalı. Çok neşeli bir bambunuz olsun isterseniz: 20-30 dereceler arası bir eviniz varsa günde iki defa yapraklarına ve kamışına su püskürtebilirsiniz.
Bambu Yetiştirmek
Bambu Yetiştirmek
Üretimi filizler kesilip suyun içinde köksaldırarak yapılır.
Yapılan en büyük hata bu bitkiyi aldıktan sonra çiçekçilerin yönlendirdiği gibi bir vazoya koyup o şekilde büyütmemizdir. Her bitki toprakta yetişir toprakta yetişmeyen bitkiler bile (göl yada havuz bitkileri) alttaki kaliteli kum toprak karışımı maddelere ulaşmak için uzun kökler salarlar.

İnci Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

İnci Çiçeği Nasıl Yetiştirilir
Masum görünüşüyle insana huzur veren inci çiçeği diğer çiçek türlerine göre uzun yıllar yaşamaktadır. Eğer evinizdeki çiçeklerin uzun yıllar durmasını istiyorsanız inci çiçeğini tercih etmelisiniz. Aşşağıda inci çiçeğiyle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
İnci Çiçeği
İnci Çiçeği
Nisan-mayıs ayları arasında beyaz ve güzel kokulu çiçekler açan, 20-30 cm boyunda, sürünücü köklü, çok yıllık otsu bir bitki. Daha çok gölgeli ve rutubetli yerlerde, orman altlarında, vâdilerde ve dere kenarlarında yayılış gösterir.
Yapraklar oval veya elipsodik, tam kenarlı, paralel damarlı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler uzun bir sapın ucunda, 6-10’u bir arada, salkım durumunda toplanmışlardır. Saplar ince, kısa ve sarkıktır. Çiçekler çan şeklinde ve beyaz olup uçları altı lopludur. Meyve küre şeklinde, küçük ve kırmızı tohumları mavimsi renklidir.
İnci Çiçeği Yetiştirmek
İnci Çiçeği Yetiştirmek
Kullanıldığı yerler: Bitkinin çiçekleri, kökleri ve rizomları kullanılmaktadır. Bileşiminde kardiyotonik etkisi olan heterozitler (konvallatoksin, konvallarin) vardır. Bilhassa kalp üzerine tesirlidir. Kalp faaliyetlerini tanzim edici özellikte, ham madde olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve müshil etkisi de vardır. Çiçekleri parfümeri sanâyiinde ve süs bitkisi olarak kullanılır.

Gala(Calla lily) Çiçeği ve Yetiştirilmesi

Gala(Calla lily) Çiçeği ve Yetiştirilmesi
Evlerden ziyade bahçelerde yetiştirilen gala çiçeği su bulunan ortamlardan hoşlanmaktadır. Gala çiçeği zarif görüntüsüyle bahçenize değişik bir hava katacaktır. Gala neredeyse bütün bayanlar tarafından beğenilen ender çiçeklerdendir.
Gala
Gala
Bu gösterişli bitki kesinlikle bahçeye ayrı bir hava verir. Suyu çok sevdiği için havuz kenarlarına veya fazla sulak yerlere dikilebilir. Son zamanlarda çok değişik renklerde gala üretilmekle beraber dış mekan için en dayanıklı olan beyaz çiçeklilerdir.
Gala - Calla Caly
Gala - Calla Caly
Rizomları yaz sonuna doğru ayrılarak humuslu toprakla doldurulmuş bir saksıya dikilir. Üzerinde yaprağı olabilir. Önceleri az sulanır. Bitki büyümeye başlayınca artırılır.Saksıda yetişebilir. Yahut humuslu toprağa bahçeye de dikilebilir. Bahar ve yaz boyunca çiçekleri geçene kadar toprağı hep ıslak tutulmalıdır. Daha sonra suyu azaltılır.

Aranjman Yapımı ve Masa Süslemesi

Aranjman Yapımı ve Masa Süslemesi
Aranjman masalarda oldukça hooş görüntüler oluşturan bir aksesuardır. Çeşitli çiçeklerle düzenlemeler yapılarak iç mekanlarda değişik bir hava yaratılabilir. Aranjman yapımı zor olmadığından yaratıcılığımıızı el becerimizle birleştirerek değişik figürler ortaya çıkarabiliriz.
Çiçek
Çiçek
Aranjmanı yapmadan önce koyacağınız kabı ve yeri iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Yemek masası aranjmanlarını mümkün olduğunca alçak tutmak faydalı olacaktır, böylece masada oturan kişilerin birbirlerini görmesi daha kolay olacaktır.
Çiçek konulacak kabın iyi tesbit edilmesi gerekmektedir, uzun boylu çiçeklere uzun boylu vazo; kısa boylu çiçeklere kısa boylu vazo; dolgun tarzda yapılacak olan aranjmanlara geniş vazo kullanılması faydalı olacaktır. Kısacası çiçeğin büyüklüğü uzunluğu ve hacmi çiçeğin konulacağı kapla orantılı olmalıdır.
Arguman
Arguman
Çiçekleri koymadan önce kaba konulacak suyun miktarını iyi tespit etmek gerekmektedir. Aksi takdirde fazla konulacak su her çiçek için fayda getirmez, örneğin gerbera gibi çiçekler fazla su içinde tutulmamalıdır. Kabın ¼ in su ile dolu olması bu çiçek için yeterli olacaktır.
Aranjman yaparken dikkat edilecek bir husus da kullanılan çiçeklerin birbirleriyle uyumudur. Çiçeklerin renkleri, boyları, büyüklükleri, yetiştiği iklim önemli olan noktalardır. Örneğin, tropik çiçeklerle bu çiçeklere uyumlu olabilecek diğer çiçekler kullanılmalıdır.
Evinize gelen buketlerin altında sarılı olan folyo kağıtlarını kaba koymadan önce çıkartmalısınız. Aksi takdirde suyun altında oluşucak bakterilerin bu kağıdın içinde saklanabileceğini ve çiçeğin suyunu değiştirseniz dahi bu bakterilerin orada korunacağını unutmayın.

Çiçeklere Yaz Bakımı Yapmak

Çiçeklere Yaz Bakımı Yapmak
Yaz sezoununa gireken yaz temizliğinin yanında çiçeklerimizin bakımınıda ihmal etmemeliyiz. Yaz aylarında çiçekler daha çok dış etkiye maruz kaldıklarından bu dönemde çiçeklerimizin bakımına daha çok özen göstermeliyiz.Dilerseniz aşşağıdaki tavsiyelerle daha güzel çiçeklere sahip olabilirsiniz.
Yaz Bakımı
Yaz Bakımı
Bitkilerinizin, yazın hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Bu duruma katkıda bulunmak için, bitkinizin yaprak ve çiçek temizliğini yapmalısınız. Çiçek açan iç mekan bitkilerinizin üzerindeki, solmuş çiçekleri hemen temizlemeniz gerekir. Sararan yaprakları da hemen alın.
Haziran ayı, bitki topraklarını değiştirmeniz için uygun aylardan biridir. Seçim yaparken, toprak paketinin üzerindeki içeriğe dikkat etmelisiniz. Toprak reaksiyonu, bitkilerin gelişiminde çok önemlidir. Her toprak, her bitkiye uygun değildir. Saksınızın altında drenaj deliğinin olması da önem taşır. Hem toprağın hava almasını, hem suyun drene olmasını sağladığından, bitkinizin sağlığını olumlu etkileyecektir.
Çiçek Bakımı
Çiçek Bakımı
Gübrelemeyi asla ihmal etmemelisiniz. Unutmayın, onların da bizim gibi besinlere ihtiyaçları var. Gübreleme yaparken, bitkilerinizin çiçekli ve yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Bitkinizin cinsine göre gübre elde etmelisiniz.
İç mekan saksılarınızın toprağına muz kabuğu gömebilirsiniz. Muz, bitkileriniz için iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca, haşladığınız patateslerin suyunu, soğuduktan sonra iç mekan bitkilerinize verin, bu da hoşlarına gidecektir.
Balkonlarınızı da çiçeklendirmeyi ihmal etmeyin. Saksınızdaki toprak eksilmişse, üstüne mutlaka yenisini ekleyin. Arada havalandırmayı da ihmal etmeyin. Çiçeklerinize ne kadar iyi bakar ve iyi davranırsanız, onlar da o derece güzelleşerek sizi mutlu edeceklerdir.

Meyvelere Aşı Yapmak

Meyvelere Aşı Yapmak
Çeşitli bitkilerde türünün devamı , ıslah çalışmaları yada yeni türler oluşturmak için değişik aşı çalışmaları yapılmaktadır. Aşı çiçeğin türüne ve aşı yapma nedenimize göre değişiklikler göstermektedir. Aşşağıda aşı malzemeleri ve aşı yapımı ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Aşı
Aşı
Aşılama Nedir?
Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir.
Yeni bitkinin üst kısmını meydana getirecek aşı kısmına kalem veya tek göz ihtiva ederse aşı gözü, alt kısmını ve kökünü meydana getiren kısmına anaç adı verilir.

Neden Aşılama Yaparız?
Aşılamak
Aşılamak
Tür ve çeşidin ismine doğru fidan üretimi,
Başka ve kolay metodlarla çoğaltılamayan çeşitlerin ortadan kalkmasına engel olmak,
Büyük ağaçların çeşitlerini değiştirmek,
Islah çalışmalarında belirli özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini çabuklaştırmak,
Ağaçların zarar gören kısımlarının tamiri,
Virüs hastalıklarının incelenmesi için aşı yapılır.
Bazı anaçların özelliklerinden (Bodur anaçlar gibi) yararlanmak için ancak üzerine iyi bir çeşit aşılayarak yararlanabiliriz.

Kaç Çeşit Aşı Vardır?
1. Göz aşıları,
2. Kalem aşıları.
Göz Aşısı Nedir?
Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.
Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder.

Balkonda Sebze Yetiştirmek

Balkonda Sebze Yetiştirmek
Domates, biber, maydanoz, reyhan, nane, kekik, dereotu, taze soğan gibi saksıda yetişme imkanı olan sebze ve baharat çeşitleriyle evinizin havası, rengi, kokusu bile değişecek. Balkona baharı getirmek, evinizde küçük bir doğal hayat köşesi oluşturmak için çok fazla vakit ayırmaya da gerek yok; biraz merakınız olsun yeter ki!
Balkon Sebze
Balkon Sebze
Hem bakması kolay hem de evleri süsleyecek bitkilerin fidelerini bugünlerde pazarlarda, seralarda bulmak mümkün. Saksılara tohum ekerek de sebze yetiştirebilirsiniz fakat tohumdan fide çıkarmak zor olabileceği için fide dikmek işinizi kolaylaştırır. Marketlerde dekoratif saksılar, toprak ve tohumlar birlikte satılıyor. İstediğiniz bitkiyi, seçtiğiniz saksılarda hazır dikilmiş şekilde alıp, evinize yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri toprak, ahşap, seramik veya plastik saksılara ekebilirsiniz. Fakat plastik saksılar toprağın nemini uzun süre muhafaza ettiği için daha uygundur. Fazla bakım gerektirmeyen bitkileri günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere yerleştirmeniz ve iki-üç günde bir sulamanız yeterli. Biberiye, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi yeşil bitkiler hem mutfağınızın güzel kokmasını sağlar hem de yemeklerinize tat verir. Bunları dalından koparıp taze taze yemeklerinize katabileceğiniz gibi, kurutup kışın baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Şehir hayatının stresinden biraz olsun kurtulmak ve organik meyve ve sebzeler yemek istiyorsanız balkonda sebze yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Özellikle çocuklar ve bebekler için organik besin tüketmek oldukça önemlidir. Sizinde vaktiniz varsa balkonda tarıma başlayabilir ve biraz olsun sehir hayatından uzaklaşabilirsiniz.

Fideleri evde oluşturmak isterseniz, bitkilerin alt yapraklarını temizledikten sonra diplerinden bir miktar keserek suya koyun ve köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra istediğiniz saksıda yetiştirin. Çimlenmiş patates ve soğanlarınızı da hemen toprağa gömün.
Yenecek bitkiler için organik gübre kullanın
Sebze
Sebze
Balkon bahçeniz için dış mekân saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanmayın. Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklemeyin. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Baharatlar yeneceği için çiçeklere verilen suni besinler kullanmak yerine, özel hazırlanmış, paketlenmiş steril organik gübreler kullanmak mümkün.

İlkbaharda Bahçe Bakımı Yapmak

İlkbaharda Bahçe Bakımı Yapmak
Bahçe bakımına yaz gelmeden ilkbaharda başlamak bahçeniz ve ve yetiştireceğiniz sebzeler için oldukça verimli olacaktır. Gübre kullanımı , bitki bakımı ve bahçe temizliği konularında tüm yappmanız gerekenleri açıklamaya çalıştık. UMarım aşşağıdaki bilgilerle özlediğiniz bahçeye kavuşacaksınız.
Bahçe
Bahçe
Çiçek vermeyi kesen ağaççıklar ve yeniden çiçek veren gülfidanları budanmalıdır. Ayın sonuna doğru lüksürlerin ilk budamaları yapılmalıdır. Yeniden düzenlenecek da alanlar da bellenmelidir.
Camlı bölmelerde yıllık otsu bitkiler ekilir; floks, mavi sukeneviri, petunya, hintgülü, menekşe, zinya, aslanağzı,vb. Özel bir ekme bölümü yoksa bu işlem Nisan ayında yapılmalıdır. Çim alanlarda kış gübrelemesi önceki aylarda yapılmadıysa bu ay yapılmalıdır.

Bahçe Bakımı
Bahçe Bakımı
Kış aylarında bitkileri korumak için toprağa serilen saman, turba, bitki yaprağı, vb.’den oluşan örtüler son kez yenilenmelidir. Sonbaharda ya da kış boyunca tohum olarak ekilen bitkilerin yerlerine dikilmesine de Mart ayında başlanır. Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerlerdeki bağlar, bağlantı yerleri elden geçirilir. Ayın sonuna doğru sardunyaların ve öbür çok yıllık bitkilerin saksıları bol gübreli yeni çürük toprağı kullanılarak değiştirilir. Bitkiler don olayından zarar görmüşlerse yenilenirler. Morsalkım bitkisi budanır. Mart ayında fazla nemini kaybetmeye başlayan toprağın tava gelmesi ile üzerinde her türlü derin işleme veya çapa işlemi yapılabilir. Bitkilerin yıllık gübre ihtiyacının ilk yarısı bu dönemden itibaren Nisan sonuna kadar verilmelidir. Kullanılacak organik gübrenin yanında metrekareye 30 gr. gelecek şekilde yapay kompoze gübrenin toprağa saçılıp hafif bir çapa ile toprakla karışmasını sağlamak ve sulamak, verilecek organik gübrenin besince takviye edilmesi açısından faydalı olacaktır.

Bahçe Bakımı Ne Zaman Yapılmalı

Bahçe Bakımı Ne Zaman Yapılmalı
Bahçe bakımı eğerki düzenli bir bahçeniz olmasınıı istiyorsanıız belli evrelerde sırayla yapılmalıdır. Bakım ilkbaharda başlanıp yazın bahçe keyfimizi yaparken devam etmelidir. Aksi taktirde bahçemiz verimsiz ve görüntüsü hiiçte hoş olmayan bir hal alabilir. Eski uğraşlarımızın boşa gitmemesi ve düzenli bir bahçeye kavuuşmak için aşşağıdaki sırayı önemle takip edelim.
Bahçe Bakım
Bahçe Bakım
Baharın yaklaştığı şu günlerde bahçe bakımınız için bazı öneriler
İlkbahar ve Yaz Aylarında Bahçe Bakımı Evreleri
Belleme ve kaba tesviye
Tasarım ve uygulamasını yaptığımız bahçeler yaz ve bahar aylarında, kışın geride bıraktığı izleri taşıyarak iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Gerek havaların ısınmasından, gerekse Bitkilerin gelişme dönemine girmesi nedeniyle, bahçedeki doğal örtüye en iyi yetişme ortamını sağlamak gerekir. Toprak kış aylarında kar, yoğun yağışlar, aşırı soğuklar nedeniyle sertleşir ve hava alma güdüsünü kaybetmiştir. Bu nedenle öncelikle toprağı yüksek miktarda havalandırmak gerekir. Eğer bu iş insan eliyle yapılacak ise bel küreği ile alanda bulunan toprak bir kürek derinliği kadar (3 ) işlenmelidir. Ortaya çıkan büyük toprak kütleleri çapa yardımı ile parçalanmalı ve tırmıkla kaba tesviyesi yapılmalıdır. Bu şekilde toprak hem havalandırılır, hem de bitki yetişmesine uygun bir zemin oluşturulur. Bu işlemin, çapalama ve havalandırma makineleri yardımı ile yapılması işçilik giderini düşürecektir.
Toprak ıslahı ve gübreleme
Toprağın bellenmesi ve havalandırılması sonrasında, kış aylarında kaybedilen besin maddelerini geri kazanmak için gübrele aşamasına geçilir. Gübreler organik (doğal) ya da inorganik (yapay) gübreler yardımı ile uygulanabilir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu azot, fosfor ve potasyum gibi temel elementleri içeren gübreleme, gerekli besin takviyesi için yeterli olmaktadır.
çim alanlar için doğal gübrelerin uygun olduğu söylenemez. Doğal gübreler, içinde barındırdıkları tohum çeşitliliği ile çim alanda yabani otların gelişmesine yolaçar. çim alanlar için en uygun gübreleme tipi, inorganik besin takviyesi yöntemlerine başvurmaktır. Torf takviyesi, yüksek lif içeriği sayesinde besleyici bir özelliğe sahip olmamasına rağmen Bitkilerin köklenmesinde en iyi yardımcıdır.
Bakım Nasıl Yapılır
Bakım Nasıl Yapılır
Aşırı killi toprakların işlemesi için torf ve kum ilavesi yapılması, toprak yapısının düzenlenmesi için idealdir. Ayrıca killi topraklarda yüksek su tutulması nedeni ile bitki köklerinde çürümeler görülebilir. Bu nedenle torf, hayvan gübresi ve kum karışımı, toprak islah çalışmaları için tavsiye edilir. Diğer bir çözüm yolu da, yüzey kazıması, eski bitkisel örtünün sıyrılması ve yerine yeni kaliteli bahçe toprağı serilmesidir.
Kumlu topraklar hafif ve geçirimli yapısına rağmen suyu tutmaması nedeni ile dezavantaj oluşturur. Bu tür topraklarda yaşam süren bitkiler, besin maddelerini hızlıca kaybederler. Bu tür topraklar da, benzer yöntemlerle torf ve gübre takviyesi ile ıslah edilebilir.
Budama ve çim bakımı
Yaz ve bahar ayları, Bitkilerin gelişme dönemine denk geldiği için, yapılarını güçlendirerek tomurcuklanırlar. Daha sağlıklı bir tomurcuklanma ve gövde yapısının oluşturulabilmesi başarılı budama işlemine bağlıdır. Gelişme dönemi başlamadan, çiçekli bitkiler kuru ve kırık dallardan kurtarılabilir. Solgun bitkiler, gelişme döneminden önce yoğun budamalar sayesinde, canlanma yüzdelerini yükseltir.
çim alanlarda ise yaz ve bahar aylarında aşırı yabani otlanmaya mazur kalırlar. Yabani ot temizliği küçük alanlarda elle temizlik veya bahçe el aletleriyle yapılabildiği gibi, büyük alanlarda oldukça zor bir uygulamadır. Bu nedenle büyük alanlarda çime zarar vermeden yabani otları öldüren ilaçlara (selektif herbisit) başvurmak gerekebilir. Dikkatli kullanılması gereken bu ilaçlar, alandaki bitkilere zarar verebilmekte, bu nedenle ilaçlamalar genellikle rüzgarsız ve ılık günlerde yapılmalıdır.
çim alan bakımında, sulama yaz ve bahar aylarında oldukça önemli bir yer tutar. Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde sulama yapmak çimde ciddi zararlar oluşturabilir. Bu nedenle otomatik sulama sistemi mevcut ise sabah 05:00 saatleri, çok sıcak günlerde ise ilave olarak akşam 23:00 saatleri yeterli olacaktır. El sulamasında ise her yerin eşit sulandığından emin olunmalıdır.
çim alanlarda, çim biçildikten sonra, ya çimi toplayan makineler kullanılmalı, ya da mutlaka tırmıkla kesilen çimler toplanmalıdır. Normal zamanlarda 3-6 cm çim yüksekliği yeterlidir. Eğer çimde boşluklar varsa bu bölgeler, yabani otlardan temizlendikten sonra çapayla iyice kabartılmalı ve çim tohumu takviyesi yapılarak yamalanmalıdır. çim tohumu üzerine, gübre ve elenmiş toprak tabakasıyla kapak örtüsü yapıldıktan sonra iyice sıkıştırıp sulamak gerekir.
Mevsimlik çiçekler ve Yer örtücüler
Yaz ve bahar ayları, mevsimlik çiçeklerin ve bir çok Yer örtücülerin de çiçeklenme zamanıdır. Mevsimlik çiçeklerve yer örtücü bitkiler, çeşitli renk ve dokularıyla bahçeye canlılık getirmekte, bu nedenle iyi havalanan humuslu bahçe toprağına ya da torfla karıştırılmış topraklara dikilmelidirler. Genellikle güneş alan yerlerde iyi gelişme göstermekledirler. Mevsimlik çiçeklerin büyük bir çoğunluğu, direk güneş ışığı altında kötü gelişim gösterir veya kururlar.
Yaz ve Bahar aylarında en çok kullanılan bazı çiçekler :
- Begonya, Camgüzeli, Kadife, Vapur dumanı, Ateş çiçeği, Petunya, Sardunya, Sakız sardunya
Yaz ve Bahar aylarında en çok kullanılan bazı Yer örtücüler :
verbena, Vinca major, Vinca minor, Mesembrianthemum, Sedum, Ajuc

Perşembe, Kasım 11, 2010

Orkide Nasıl Yetiştirilmeli

Orkide Nasıl Yetiştirilmeli
Her çiçekte olduğu gibi orkide çiçeğininde iyi yetişmesii için omazsa olmaz bazı kurallar vardır. Orkide çiçeğini seviyorsak ve yetiştirmek , odamızı süslemesini istiyorsak aşşağıda anlatılanlar uymaya özen gösterelim. Evimize ayrı bir aydınlık katacak orkide çiçeğiyle tüm odalarımızı süsleyebiliriz.
orkide
orkide
Bol ışık ister, ama yaz aylarında direk güneş ışığından koruyun.
Haftada 1 kez sulayın, saksının dibine tabak koyun. Klorlu su her türlü bitkiye zararlıdır. Bu yüzden musluk suyundan suluyorsanız, suyu en az 1 gün kloru uçması için dinlendirmelisiniz. Kesinlikle çiçeklerine su püskürtmeyin
Beyaz Orkide
Beyaz Orkide
Çiçeklerine el sürmeyiniz. Hava akımı bulunan bir ortamda tutmayınız. Bitki 18-22 derece sıcaklıkta yetişmektedir. Bitki; ağaç kabukları, yaprak çürüğü gibi özel bir toprakta yetişmekte olduğundan normal bir toprağa ekmeyin. Biten çiçeği (solan çiçeği), bitkiye zarar vermeden çiçeği taşıyan daldan kesiniz. Bitki 6-9 ay içinde tekrar çiçek açabilir.